De kleding van de overledene moslim of moslima : Islamitische lijkwade (KAFAN)

De Islamitische lijkwade lijkwade (kafan)voor een vrouw bestaat uit 5 stukken, voor de man bestaat het  slechts uit 3 stukken. De vrouw heeft er meer, vanwege het feit dat er meer lichaamsdelen bedekt dienen te worden.
Eén stukje Kafan is Fard, de overige stukken zijn Moestahab (zeer sterk aanbevolen).

Eerst bepaal je de lengte van de Kafan; dit doet men als volgt: Men neemt de armlengte van de overledene en neemt aan beide kanten een stuk extra lengte. Dit laatste stukje lengte stof doet men boven het hoofd en onder de voeten een knoop te kunnen maken. Bij twijfel aan de lengte kun men ook de lengte van de overledene meten en er een stuk extra lengte bij nemen. Als de breedte van de Kafan te klein is, dan plaats je het tweede stuk kafan halverwege over de eerste. (het lichaam wordt dan in het midden geplaatst, waarbij je de stukken erover heen kunt wikkelen)
De bovengenoemde twee stukken zijn verplicht.(twee stukken gebruiken indien de breedte te klein is).Het kan er natuurlijk ook 1 zijn, als de breedte van de Kafan voldoende is voor het lichaam. De Kafan die MoslimUitvaartZorg AsSalaam gebruikt heeft eminimaal een totale lengte van ongeveer 15 meter.

De volgende lakens worden gebruikt:

  1. Lafafah. Dit is een lang kleed, hiermee wikkelt men het gehele lichaam in (voor de mannen gebruikt men twee stuks lafafah en voor de vrouwen vier stuks)
  2. Het derde stukje stof (kafan) is de Qamis, deze is klein van de afmeting en wordt ook in het midden geplaatst. Deze bedekt het lichaam vanaf de borsthoogte. In de Qamis zit een opening voor de hals en voor de armen.
  3. De Izhar is een nog korter kleed, een soort onderrok. Hiermee wordt de overledene vanaf het middel ingewikkeld. Aan de Izhar zitten twee reepjes stof die je gebruikt om de Izhar vast te binden.

Zo kan men zien dat elke stukje Kafan zijn eigen functionaliteit heeft. Als alle stukken op de juiste en correcte manier zijn aangebracht, dan kan het lichaam aan het eind van het kleden makkelijk ingewikkeld worden.
Houdt aan beide uiteinden een stukje stof over, zodat er een knoop gemaakt kan worden, boven het hoofd en onder de voeten.

De bovenste vier stukken stof (kafan) die zojuist zijn beschreven, gelden zowel voor de mannen als bij de vrouwen. Bij de vrouwen plaats men 2x het eerste stukje kafan en 2x het tweede stukje Kafan. Dit zal de vrouw extra bedekking geven en belangrijk is dat het in de profetische lijn is van de leer van de heilige profeet Mohammaed, moge er vrede en zegingen op hem rusten.

Het vijfde stuk, is voor de vrouwen de welbekende hoofddoek en voor de man kan men een ‘amamah’ of ‘tuba’ vormen. De hoofddoek wordt niet vastgebonden. Hiermee wordt het hoofd van de overledene bedekt.

Als je de Kafan’s nu bij elkaar optelt, zul je 5 stuks Kafan tellen voor de vrouwen en 3 stuks voor de mannen. Je hebt nog een aantal reepjes stof nodig om de lijkwade mee vast te binden.

Men kan de lijkwade en de overledene ook parfumeren met musk. Nadat de overledene is gewassen en gedroogd kan men in het bijzonder de ledematen, het voorhoofd, knieën en handpalmen parfumeren.
Voordat men de overledene ritueel gaat wassen dient men de lijkwade op een reine plek in de ghuslruimte al klaar hebben gelegd.

  1. Als eerst leg je twee stukken (of 4) lafafet op elkaar neer.
  2. Daarna leg je de Qamis in het midden en klap je hem uit.
  3. Vervolgens leg je de Izar iets onder de Qamis.

Nadat de overledene is gewassen en gedroogd wordt hij  of zij vervolgens op deze voorbereide kleden gelegd.

  1. Men wikkelt als eerst de Izar over de overleden heen en bindt het vast. Men dient de voeten goed bij elkaar houden.
  2. Vervolgens wikkelt men de Qamis over de overledene heen. Men bindt de Qamis bij de schouders vast. Men wikkelt de overledene nu een hoofddoek of tulband om en legt zijn of haar zijn handen op borsthoogte of naast het lichaam gestrekt.
  3. Daarna begint men met de eerste Lafafah. Je begint met ALTIJD met rechts en wikkelt deze helemaal om de overledene heen. Vervolgens wikkelt men de linkerzijde om de overledene heen.

Dit doet men met alle lafafah. Nadat men hiermee klaar is, bindt men de Lafafah aan het hoofdeinde alsmede aan het voeteinde vast met een reepje stof.


Lijkwade (Kafan)